Goldilocks
Een van de geliefde dagdromen van beleggers is dat de economie zich langdurig in een Goldilocks-fase bevindt. Dat zo’n beetje alles klopt. Dat er wel een beetje werkloosheid is, maar niet te veel. En ook een beetje inflatie, maar ook weer niet te veel. En tegelijk een mooie economische groei, maar dat het ook niet te hard gaat. Net als in het sprookje waarin Goldilocks (Goudlokje) het huisje van een berenfamilie ingaat. Van de drie bordjes pap is er ééntje niet te heet of te koud, maar precies goed. En van de drie bedden is er één waarin ze precies past.
Procrustes
Dat is wel wat anders in het bed van Procrustes. In de Griekse mythologie was Procrustes de wrede eigenaar van een klein landgoed tussen Athene en Eleusis. Hij had een merkwaardig gevoel voor gastvrijheid: hij ontvoerde reizigers, bood hun een copieuze maaltijd aan en nodigde ze uit de nacht door te brengen in een bijzonder bed. Hij eiste dat ze precies in het bed pasten: van degenen die te lang waren, hakte hij met een bijl de benen af; degenen die te klein waren, rekte hij uit. Een pension wat het motto van Hotel California zou kunnen dragen: ‘You can check out any time you like, but you can never leave.’
Het beeld van Goldilocks en Procrustes komt naar voren bij het lezen van een bericht in het FD over gedupeerde beleggers in scheeps-cv’s. Mogelijk zijn de beleggers in de scheepvaart gestapt in een Goldilocks-periode waarbij de Baltic Dry Index gestaag steeg. Goede vooruitzichten, alles klopte.
Door de inmiddels inzakkende wereldhandel en lagere huurtarieven raken de beleggers nu (een deel van) hun vermogen kwijt, als waren het benen op het Procrustesbed.
Het artikel over de gedupeerde scheeps-cv beleggers is relevant om meerdere redenen.
- Het illustreert de verbinding tussen de financiële belegging (de aanspraak van de commanditaire vennoot) en de onderliggende daadwerkelijke activa (de fysieke schepen). Deze twee kunnen niet los van elkaar gezien worden, de een is afhankelijk van de ander. Het is dan ook zaak om bij het instappen in een belegging na te denken over de mogelijke ontwikkeling van de onderliggende fysieke activa. Verlies je daarbij niet in dagdromerij.
- Je mag hopen dat elk van deze gedupeerde beleggers slechts een deel van zijn/haar vermogen in de scheepvaart-cv’s heeft gestoken. Spreiding van je beleggingen (diversificatie) zorgt er voor dat, bij een onverhoopt verlies, slechts een deel van het vermogen wordt aangetast.
- Het kan erg duur uitpakken als je alleen van je eigen fouten leert, het is goedkoper om ook van andermans teleurstellingen te leren. Wees kritisch als je in beleggingen stapt. Zorg dat je niet alleen benieuwd bent naar het opwaarts potentieel, maar ook naar het neerwaarts risico.
Geef een reactie